Ще се изчисти ли Темида от гнилите ябълки?

 

Прецизни проверки за почтеност и лояност на всички магистрати. Това е една от точките в съдебната реформа, представена от правосъдния министър Христо Иванов. Ще се изчисти ли Темида от гнилите ябълки?


Всички магистрати освен своите имоти, ще трябва да декларират и тези на роднините. Също така и бижутата си.


„Всякакви форми на подаръци, включително и казано на жаргонен език, замаскирано под формата на покупка Или иначе казано ако един магистрат е закупил кола за 100 000 на цена от 2000, той ще трябва да декларира това обстоятелство, защото очевидно тази покупка е субсидирана от някого”, казва зам.-министърът на правосъдието Петко Петков.


Ситна цедка ще има и на самия вход на съдебната система.


„Въвеждаме нещо, което предполагам ще предизвика интрес, въвеждамеесе по съвременен проблем, което да покаже отношението на кандидата по Конституцията и нейните ценности”, обясни правосъдният министър Христо Иванов.


Васил Александров е кандидат за младши съдия. Минал е писмения изпит и устното събеседване и чака резултат.


„Въвеждането на едно есе на един младши съдия не е панацея, не решава проблема в системата дори на младите кадри”, казва Васил Александров, кандидат за младши съдия.


А проблемите са, че в повечето случаи младите юристи трябва да се явяват няколко поредни години на конкурси, докато получат място в съдебната система.


„Шуробаджанащината навясъде я има, ако трябва да кажем нещо повече - корупцията не са само пари в плик, шуробаджанащината е вид корупция и тук трябва да кажем, че реформата трябва да бъде подкрепена точно затова”, коментира Васил Александров, кандидат за младши съдия.


Васил е категоричен, че реформата трябва да се случи точно сега. И няма никакво време за отлагане.