Вижте как трябва да возим детето си безопасно на пътя

 

 

В Деня на детето обръщаме внимание на безопасността и на най-малките в автомобилите. Само за една година повече от 30 деца са намерили смъртта си на пътя. 

 

За експеримента вместо дете използваме кукла. В първия случай тя ще се вози без колан на задната седалка. Такива гледки са ежедневие по улиците. Тестът правим с Йордан Батаклиев – инструктор по безопасно шофиране от години. При скорост от 50 км/ч спираме внезапно.

 

Когато не е поставен колана, детето е свободно движещо се в автомобила и може да се удари в предната седалка”, обяснява Йордан Батаклиев.

 

Травмите в такъв случай ще са много. Дори може да са и фатални за детето.

 

Във вторият случай вече сме обезопасили куклата с колан. Скоростта отново е 50 км/ч и пак спираме внезапно.


 
Със сигурност нараняванията ще са в пъти по-малко и шансът да се отърве без фатални последствия е в пъти по-голям”, обяснява Батаклиев.  

 

Йордан е категоричен, че в автомобила е задължително детето да се вози отзад. Да бъде с колан и в специално столче, съобразено с възрастта и килограмите му. 

 

От всички 33 загинали деца за 2014 година 70% от тях са били без предпазни средства. 

 

Да сме по-разумни на пътя днес призоваха десетки. Те се включиха във флашмоб, който се прави за първи път. Като символ на жертвите на пътя, те изпълниха с телата си паважа пред храм „Ал. Невски”. С надеждата, че дори легнали за 3 минути това може да спаси живот.