Нашият интерес е да се продължи животът на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", заяви премиерът

"Все още нямаме официално съобщение, че проектът "Южен поток" е прекратен, а хората в Бургас всеки ден наблюдават как се теглят тръби и морската част се строи". Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Народното събрание, цитиран от БГНЕС.

 

Още по темата

"Не сме спрели нито комуникацията, нито нормалните отношения, които имаме с Руската Федерация и считаме, че това е правилната политика. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и на финансите Владислав Горанов ще присъстват на енергиен форум в Санкт Петербург през този месец", допълни министър-председателят.  

 

В отговор на въпроса дали участието на Петкова и Горанов означава, че има известно затопляне в охладнелите ни отношения с Русия, Борисов заяви: "Ние спазваме стриктно правилата, които трябва да спазваме като член на Европейския съюз и НАТО и не считаме, че това е охладняване от нашата страна. България е една от 28-те държави, подкрепили санкциите, но винаги сме казвали, че искаме да изградим газов хъб и сме поддържали тази линия".

 

Санкциите и контрасанкциите удрят и двете страни, каза по-късно Борисов в отговор на въпрос от АБВ: "Спазването на Минското споразумение е задължително. Неслучайно Меркел и Оланд ежедневно казват, че спазването ще доведе до падане на санкциите. Изисква се волята и на двете страни".

 

"В Украйна загиват хора и макар вече ситуацията да е "горе-долу спокойна", тя е далеч от желаното. "Ние не сме предизвикали с нищо руската страна в нашите действия", каза Борисов и повтори, че участваме на всички форуми, на които сме поканени.

 

"Нека си гледаме българския интерес, а той е 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" да им се продължи животът", каза Борисов и отчете, че в момента, със съдействието на руската страна, всичко върви по план. "Дай, Боже, санкциите в края на тази година да изиграят своята роля, да паднат и да се възстановят добрите отношения", пожела си Борисов.