Министър Бъчварова инспектира ситуацията на място

 

След акцията на полиция и данъчни в Игнатиево, при която бяха задържани 13 души, се очаква още хора, свързани с джебчийската мафия, да попаднат зад решетките. Очаква се днес в района да пристигнат министри, които да се запознаят отблизо със ситуацията. Вътрешният министър Румяна Бъчварова също ще бъде на място. 

 

Напрежението в градчето край Варна остава. Хората в Игнатиево избягват коментари по темата за джебчиите и арестите на полицията, защото се страхуват. Местни жители разкриват подробности за съжителството с босовете на джебчиите. Твърдят, че имало и богаташи, които изкарвали парите си с честен труд, но другите били недосегаеми.

 

"През 1976 година бяха около четири семейства. Дадоха злато на нашия кмет и ги засели тук. А сега са най-малко сто и все идват. На повечето жените им ходят в Златни пясъци, в чужбина, крадат. А полицаите са с тях", твърди местен. 

 

Не е така обаче според местната и държавната власт: "Наистина има елементи на джебчийство, има фамилии, които се занимават, но те са много малко", заяви кметът Димитър Димитров. 

 

Той посочи, че някои от къщите са с документи, а други нямат такива, но тепърва ще се извърши по-обстоятелствена проверка.

 

В същото време местните разказват, че в Игнатиево понякога идвали на гости и политици, които получавали пари от джебчиите. 

 

Репортер: Искра Урумова

 

Снимка: БГНЕС