Един чужденец е загинал, а други четирима - двама българи и двама американци, са ранени тежко

Взрив е станал на територията на ВМЗ-Сопот. Сигналът е подаден в 11:30 часа.

 

По първоначална информация един чужденец е загинал, а други четирима - двама чужденци и двама българи, са ранени тежко на полигона на ВМЗ край сопотското село Анево. Американци са изпитвали българско оръжие преди сделка за купуването му.

 

"Инцидентът на полигона на ВМЗ-Сопот в с. Анево е възникнал при експериментална стрелба, провеждана от частната фирма „Алгънс“. Боеприпасът, който е използван при стрелбата и е бил некачествен е собственост на същата фирма. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от „Алгънс“, обясниха от икономическото министрество.

 

На място са пристигнали областният управител Розалин Петков и кметът на Сопот Венелин Личев. Линейки са на мястото на инцидента.

 

Нито военните, нито ВМЗ-Сопот имат отношение към инцидента, научи репортер на Нова.

 

"Причината за инцидента е свързана изцяло с частни фирми. Инструкторът, който е бил там и е леко ранен, по договор е човек от частна фирма "Arcos". Единственият човек, който е пострадал от ВМЗ-Сопот, е бил преводачът", отбеляза министърът на икономиката.

 

По думите на Лукарски американците също ще разследват случая. 

 

 

"С областния управител Розалин Петков отбелязвахме в Сопот чествания по случай 80 години от откриването на родната къща-музей "Иван Вазов". Получи се сигнал за инцидент. След 5 минути вече бяхме на мястото на инцидента. Общо петима души са пострадали. Това е изпитателен полигон, правят се различни продукции. Явно става въпрос за един нелеп инцидент. Компетентните органи разследват случая", коментира за Нова кметът на Сопот Венелин Личев.

 

"Единственото общо между инцидента в Анево и ВМЗ-Сопот е полигонът. Той се ползва от частна фирма по договор, който е сключен наскоро, с всички необходими заверки, от фирма „Outguns”. Боеприпасът, който се е взривил и е причинил инцидента, е бил некачествен и е собственост на фирмата. Той е произведен през 1984 г. от ВМЗ-Сопот и преди 4-5 години е продаден на фирмата”, обясни министърът на икономиката Божидар Лукарски.

 

Румяна Бъчварова пътува към мястото на инцидента, тъй като случаят касае МВР. На място са още новият технически директор на завода, областният управител, кметът на Карлово, членовете на Съвета на директорите във ВМЗ-Сопот.

 

До момента в Спешно отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив е приет един пациент с американско гражданство в много тежко състояние. Той е с липсваща дясна длан, множество разкъсни рани по хода на дясната мишница и предмишница, фрактура на черепа, пневмоторакс в дясна гръдна половина, наранявания по корема и лявото бедро и разкъсни рани по лявата ръка.

 

До минути в Спешното отделение се чака да бъде приведен и втори пострал от взрива на полигона на ВМЗ-Сопот в село Анево. Лекарите са в пълна готовност да приемат останалите пострадали при взрива на полигона на ВМЗ-Сопот, съобщиха от здравното заведение.

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Илиан Велков, Десислава Георгиева