Съгласни или не шофьорите продължават да нарушават закона, а проблемът си остава

 

По-високите глоби за неправилно паркиране по тротоари и градинки се оказаха неефективни. Въпреки промяната в закона и определянето на наказание между 50 и 200 лева нарушенията са масови, а контролът - недостатъчен.


Ядът на е обясним поне по две причини - току що този мъж е получил глоба за неправилно паркиране. Освен това казва, че е принуден да паркира така, защото няма къде иначе. Само за няколко минути честитки получават още десетина души.


„Тези мерки бяха предприети, за да дисциплинираме гражданите. Знаете че, това, което виждате, не е редно. Забранено е паркирането върху тротоара, защото тези автомобили възпрепятстват минаването на пешеходци”, обяснява Полина Асенова от Столичния инспекторат.


Още един стар проблем, който обаче обновеният закон няма да реши. Колкото и високи да са глобите, когато не се събират, тъпчем на едно място.


„Законът, който беше приет от народните представители, единствено третира размера на глобата. Не променя абсолютно нищо в посока изясняване на обстоятелствата, при които трябва да се премахват автобомобили, така че нямат основание очакванията за радикална промяна”, обясни Зафир Зарков от Столичния общински съвет.


Освен това досега глобите са можели да бъдат и повече от 200 лева, какъвто е таванът сега. Както е и в Благоевград. Там и досега за първо нарушение е имало наказание от 50 до 200 лева, а за повторно - до 500.


„В момента не променя абсолютно нищо този закон, ако общината не реши да предприеме действия в две посоки - първата да реши проблема с паркирането, а втората със събираемостта на глобите”, казва Настимир Ананиев - член на транспортната комисия в парламента.


„Задължително трябва да има глоби, обаче както ги вдигнаха тези глоби сега минимум по 50, 100 лева не съм съгласен”, на мнение е шофьорът Ангел Чакъров.


Съгласни или не шофьорите продължават да нарушават закона, а проблемът с липсата на паркоместа и слабия ефект от високите глоби си остава.

 
Повече по темата гледайте във видеото.