Производителите се надяват природата да не унищожи реколтата

 

До 50% по-ниски добиви на пшеница, ако до седмица няма дъжд. Такива са прогнозите на зърнопроизводители от Добруджа.


В житницата на България не е валяло повече от месец, а точно сега посевите се нуждаят най-много от вода. Сушата поставя на изпитание и протлетните култури като царевицата и слънчогледа.


Иван Тодоров обработва 4 500 дка като 1000 дка от тях са с пшеница. Ако сушата продължи чертае мрачна прогноза за добивите.  


„До една седмица не падне ли дъжд, е сериозен проблем. Добивите ще паднат много надолу, много надолу. Сега налива зърното сега и трябва най-много дъжд, за да напълни зърното, иначе зърното ще остане ситно, дребно и добивът ще падне много”, обясни земеделският производител Иван Тодоров.


За разлика от земеделският министър Десислава Танева,  която обяви, че тази година се очертава добра зърнена реколта, експертите от Добруджа са на друго мнение.


„Като се вземе предвид, че са редки посевите и това засушаване, има доста сериозен риск от спадане на добива като цяло, ако не падне в близките 15 дни поне 15-20 л. дъжд”, каза проф. Иван Киряков, директор на Държавната земеделска инспекция край „Генерал Тошево”.


Въпреки обилните валежи през есента и началото на годината, запасите в почвата са оскъдни. Според специалистите това неминуемо ще даде отражение и на пролетните култури.


„Общо взето е доста лоша картинката, доста лоша. Особено районите като се погледнат нагоре към Шабла, Балчик – там, където не е валяло”, добавя проф. Иван Киряков.


За последния месец в района на Добрич са паднали само 2 литра дъжд на квадратен метър. Производителите се надяват природата да не унищожи реколтата.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Мария Добрева