Американецът, който е загинал, е зареждал гранатата

 

Няма данни за умисъл, със сигурност взривът в Анево е инцидент. Това заяви окръжният прокурор на Пловдив - Румен Попов, цитиран от БГНЕС.

 

"Чуждият гражданин, който е загинал, е зареждал гранатата. Касае се за инцидент при експериментална стрелба с гранатомет. Вследствие на този инцидент, въз основа на който е образувано и досъдебно производство, е починал един чужд гражданин. Други двама чужди граждани също са в болница, единиятт от които е в тежко и критично състояние", заяви Попов.

 

Той обясни, че чуждите граждани са цивилни с американски паспорти и категорично не са търговци на оръжия: "Те са представители на друго дружество. Били са във ВМЗ-Сопот, защото с договор с предприятието са имали възможност да участват в изпитанията на тези гранати. Целта на изпитанията е била обучителна. Обучителите са били квалифицирани и са от ВМЗ. Единият българин е преводач, а другият е инструктор и е ранен".

 

Попов коментира, че по първоначални данни инцидентът е станал при зареждане на гранатата в гранатомета и е предизвикан взрив.

 

"Тепърва установяваме дали са спазени всички изисквания по съхранението и използването на тази граната и гранатомета. Собственикът на фирмата, наела полигона, се разпитва. Този полигон е точно за това - да се изпитват различни видове боеприпаси, каквато е и гранатата", добави Румен Попов.

 

Областният управител на Пловдив-Розалин Петков успокои, че за населението няма никаква опасност.

 

В разследването на инцидента на полигона Анево ще се включи и Инспекцията по труда. Представител на службата заяви, че полигонът не е проверяван скоро. На негова територия се извършват дейности, свързани с боравенето на въоръжения, което не е в компетенциите на дирекцията.

 

"Тъй като има пострадали, ще извършим проверката", каза служителят на контролния орган.

 

Снимка/Видео: БГНЕС