Не се спазват мерките за безопасност, заяви проф. Николай Радулов

 

 

"Не се знае какъв е бил боеприпасът, който избухна в Анево. Колкото по-евтин е той, толкова повече печели фирмата. Не изключвам той да е с изтекъл срок или да е близо до изтичане на срока". Това заяви за "Събуди се" проф. Николай Радулов, експерт по сигурността. 

 

Още по темата

Според него твърденията, че във ВМЗ-Сопот нещата са наред и всичко се контролира и охранява не отговарят на истината. Той изключи възможността зачестилите експлозии, свързани с предприятието, да са дело на зложелателна конкуренция. 

 

Експертът изтъкна, че главният проблем е, че не се спазват процедурите за безопасност, предвидени по закон. Наемат се евтини специалисти, на които им липсват опит или познания.  

 

"В района безработицата е голяма. Немотията кара хората да забравят всякакви мерки за предпазливост", изтъкна експертът. 

 

"Очевидно е, че там нищо не се е спазвало. Около този, който стреля, не трябва да има никой", поясни проф. Радулов. 

 

В директна телефонна връзка със студиото бившият директор на „Терем" - Костенец Марин Иванов се съгласи, че контролът е изключително занижен. Той изтъкна, че на огневата позиция не е трябвало да има толкова хора, а другите трябва да са отдалечени на достатъчно разстояние и да са зад защитена стена.

 

"Трябвало е да бъдат проведени полигонни и лабораторни изпитания на самите боеприпаси, за да се изясни дали той е годен за използвани", уточни Иванов. 

 

Фирмата "Алгънс" отдавна е на пазара, допълни той.