Готови ли са партиите с номинациите за кметове и ще има ли изненади?

Преплетени политически формули за местния вот. Готови ли са партиите с номинациите за кметове и ще има ли изненади?


Ако можем да вярваме на спекулациите, значи може да кажем и че имаме изненади. Все по-упорито върви кулоарният слух, че в ГЕРБ обмислят ново, но все така популярно лице да поеме столицата.


Освен Йорданка Фандъкова, която е най-очакваният им кандидат за кмет на София, сред коалиционните партньори се говори, че регионалният министър Лиляна Павлова може да поеме градските дела.


Реформаторите водят тихи спорове за кандидатурата им в София. При тях  приятелската борба ще е между Вили Лилков и Соломон Паси.  


Колебания има и в опозицията. В БСП се чудят между Корнелия Нинова, Калоян Паргов, традиционно - Георги Кадиев, Петър Курумбашев. Социалистите обаче също обмислят така наречения "мажоритарен ход", пускайки в надпреварата за столицата Евгения Живкова.


Без големи изненади в големите градове, всеки ще разчита на успешните си настоящи кметове за нов мандат. А изборите наистина оплетоха нещата.


Въпреки интересните кулоарни слухове, всеки обещава предвидими избори.

 


„Не виждам как може да има изненада в Бургас, в Пловдив, в Стара Загора. А София не е имала в моя живот толкова добър кмет”, каза Красимир Велчев от ГЕРБ.


Още преди месеци Реформаторите заявиха, че поне в големите градове ще са конкуренция на ГЕРБ, а коалиции и подкрепи са невъзможни, въпреки партньорството им в кабинета. С наближаването на изборите, категоричните обещания са на път да избледнеят. Засега само на теория.


По информация на Нова телевизия от ГЕРБ се опитват да убедят Рефораматорите да не издигат своя кандидатура в Бургас и още няколко града. Преди това уравнение обаче, в блока ще трябва да решат друго. Вили Лилков, Соломон Паси или нито един от двамата.


„Няма да коментираме преди да го обявим официално”, заяви Радан Кънев от Реформаторския блок.


„Отнасям се с голямо внимание и уважение към кандидатурата на господин Паси. Моето условие да участвам в тези избори е, само ако имам подкрепата на целия блок”, категоричен е Вили Лилков от Реформаторския блок.


За да няма сърдити, ще има социология сред избирателите. А от парламентарните им партньори с леви виждания минават в другия лагер на местно ниво. АБВ и БСП ще се явяват заедно на места. За начало - Кюстендил.


„Никак не е странно, напротив, твърде закономерно е, защото ние имаме една претенция към АБВ – участието им в  дясното управление”, заяви Атанас Мерджанов от „БСП - Лява България”.


Но опитът показва, че формулите се променят бързо. Кой с кого и кой срещу кого - със сигурност ще разберем наесен.


Повече по темата гледайте във видеото.