При експлозията загина американски гражданин, а четирима души бяха ранени

 

Занижен контрол и пренебрегване на инструкциите за боравене с опасни вещества. Това са вероятните причини, довели до взрива на полигона в село Анево. При експлозията загина американски гражданин, а четирима души бяха ранени. Какви правила са били нарушени и какво е състоянието на ранените?


Днес на мястото бе направен втори оглед. 24 часа след трагедията въпросът какво точно се случило остава без отговор.


Всички компетентни органи и институции днес отказаха да разкажат какво се е случило на полигона в Анево. Кой е сбъркал и защо има жертви. Затова потърсихме експертите.


„Наемат се все по-евтини специалисти, може би са доста млади, занижена е техниката при боравене с взривни вещества. Колкото е по-евтин боеприпаса, толкова повече печели фирмата, изтекъл срок, или близо до изтичане на срока на годност”, обясни Николай Радулов, експерт по сигурността.


Единствен от властимащите светлина по поредния инцидент с взривове у нас хвърли държавният глава. Според него е без значение дали фирмата, допуснала това да се случи, е частна, или държавна.


„Когато тези стандарти не са спазени. Стандарти за производство, стандарти за контрол, стандарти за боравене със взривоопасни вещества. Трябва да се носи отговорност”, категоричен бе президентът Росен Плевнелиев.


Думите му бяха потвърдени и от бивши служители на МВР.


Разследващите имат два месеца, за да съберат парченцата от поредния взрив. Назначени са балистични експертизи, които да установят остарели боеприпаси или немарливост да довели до инцидента в Анево.

 

Отговор на въпроса какво точно се е случило не даде и шефът на фирма "Аугънс" Александър Димитров. Именно неговата фирма е тази, която наема полигона в Анево за експерименталните стрелби с гранатомет. Днес екип на Нова телевизия посети офисите му в София. Те не са запечатани и са работещи, а съседи разказаха, че Александър често е засичан там. Той е собственик според търговския регистър и на около 15 фирми, които имат най-различна дейност, като се започне от външна и вътрешна търговия на оръжие, през алтернативни енергийни източници, и се стигне до рибовъдство.


Има ли опасност за живота на ранения американски гражданин и какво е състоянието на останалите пострадали при инцидента?

 

38-годишният американец е в тежко състояние. Той претърпя три операции, една от които беше за спасяването на дясната му ръка. Днес беше планиран скенер, който да покаже дали има още шрапнели в главата му. Към момента още няма информация за изследването.

 

Операции претърпя и другият чужденец, който е канадец с американско гражданство, също и българският преводач. Последните двама все още се намират в интензивнто отделение на болницата.

 

Четвъртият българин от ранените е пострадал по-малко и се очаква да го изпишат в средата на седмицата.

 

"Има шанс за живот. Положени са всички усилия за неговото спасяване. Опериран е от ортопедичен, хирургичен и неврохирургичен екип. Една част от дясната му ръка е ампутирана. Общо взето е в тежко състояние", обясни д-р Кирил Атлиев, началник на Спешното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в Полвдив.

 

Какво е оръжието, което може да е предизвикало инцидента? Две са възможните оръжия, които може да са били тествани вчера на полигона в Анево, коментираха за Нова военни експерти.


Едното е ръчен противотанков гранатомет или РПГ. Той е предназначен за унищожаване на техника и жива сила на близки разстояния. При него снарядът се поставя в предната част на оръжието, а войникът стреля от рамо.


Второто оръжие е стационарен противотанков гранатомет, като този. Особеното при него е, че стрелецът сяда на земята до оръжието. Зареждането на снаряда става в задната част, като има и затвор, който трябва да задейства спусковия механизъм. Според източници на Нова телевизия е възможно именно при зареждането на това оръжие да е станал и фаталният взрив.  


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Десислава Георгиева, Рада Богданова