Връщаме на Гърция мините, част от които се взривиха в Горни Лом, обяви министърът

До края на месеца връщаме на Гърция мините, част от които се взривиха в Горни Лом. Това каза в Благоевград министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БГНЕС.

 

"Всичко в армията и въоръжените сили е окей, политически теми няма да коментирам", каза министърът.

 

"Търсихме всякакви възможности, въпросните мини също не са наши, те са на частна фирма, която ги е внесла с изтекъл срок на годност. И които са изключително опасни. Правим всичко възможно да ги върнем на гръцката страна. Имаме нота, в много напреднали разговори сме, и вярвам, че до края на месеца този въпрос ще бъде решен", каза Ненчев на кратък брифинг след срещата си с командирите и личния състав на поделението.

 

"Аз предпочитам г-н Бакалов да си предложи заместници, не искам да се меся. Познавам Драгомир Петков, но не съм коментирал този въпрос", така министър Ненчев отговори на въпроса дали смята да предложи Петков за заместник на шефа на военното разузнаване.

 

Министърът на отбраната коментира и инцидента от събота на полигона в Анево: "За голямо съжаление въпросът със съхранението на боеприпасите не е организиран добре, има много пропуски. Трябват законодателни промени. Не е добре, когато се налага на министъра на отбраната да коментира тези въпроси, които не ни касаят пряко.

 

Според него тестовете, извършвани на полигона в Анево, не са съгласувани с Министерството на отбраната.

 

"Не бих коментирал този факт, до мен подобна информация не е достигала, а ако има би трябвало да се извърши някаква проверка - кога това оръжие е изнесено, откъде е закупено". Така Ненчев отговори на изнесените тази сутрин в медиите твърдения от експерт по национална сигурност, че "Ислямска държава" борави с наше, българско оръжие.