Защо кметът не ги допуска до допитването?

 

Няколко месеца преди местния вот жителите на квартал "Изток” в Кюстендил ще бъдат лишени от друг избор - местния референдум, който ще реши дали досегашният кмет на Общината Петър Паунов да се кандидатира за трети мандат. Новината не се хареса на кюстендилските роми.

 

Основният мотив на градоначалника да не ги допусне до урните по време на допитването е купуването на гласове по време на избори. Отговорът на ромските лидери е, че няма нито един осъден или задържан за подобно нещо.

 

Заради това, че ще бъдат аут от референдума, ромите се заканват да не гласуват в полза на кмета на местния вот през есента. Местният референдум е насрочен за 5 юли.

 

 

"Ние не смятаме да опорочаваме каквото и да е запитване. За нас са достатъчни скритите камери, които телевизиите са излъчвали”, коментира в „Здравей, България” Петър Паунов.

 

Според него това не е дискриминация, а коалиционно допитване, което „не може да бъде опорочавано от търговците на гласове”. По думите му те са свързани с огромни механизми, които са финансови, ресурсни и силови.

 

Паунов е на мнение, че трябва да има мандатност в политиката. 

 

"Референдумът е за това хората да кажат дали дадена номинация трябва да бъде реализирана и дали трябва да продължи привличането на инвеститори в общинска собственост”, поясни той и отрече решението му за референдума да е популистко.

 

А на какво мнение са ромите в квартала - гледайте във видеото: