Стотици шофьори се включват в битката с нарушителите

 

Тотален Биг Брадър на пътя. Стотици шофьори се включват в битката с нарушителите.

 

Колите им ще бъдат оборудвани с безплатни камери, с които ще помагат на катаджиите. 

 

Всеки от нас вече ще може да заснема нарушенията, на които става свидетел, и така да помага на КАТ на пътя. Контролът ще се извършва с устройства, наречени видеорегистратори, с които ще снимаме всичко, което се случва пред автомобила ни в движение. 

 

С устройствата можем да се снабдим безплатно за седмица в рамките на следващите три месеца. А клиповете с джигитите ще изпращаме до Пътна полиция, за да санкционират нарушителите. 

Още по темата

 

„Ние като граждани трябва да помогнем на самите органи на полицията за разкриване на нарушителите”, заяви експертът по пътна безопасност Любка Маринова.

 

За да станем катаджия поне за минута, първо трябва да се снабдим със записващо устройство. Така джигитите няма да останат скрити нито за миг. 

 

Екип на Нова се качи в кола с експерта по пътна безопасност Владимир Тодоров, за да провери има ли много нарушители.

 

„За съжаление в момента, в който тръгнем, виждаме нарушение. Като мотористите”, заявява Владимир Тодоров – Асоциация на пострадалите при катастрофи.

 

Заснетото нарушение вече можем да качим във Фейсбук страницата „Шофирай с камера”. 

 

„По този начин броят на камерите, които ще заснемат нарушителите, от 170, с които разполага полицията, веднага скачат”, обяснява Владимир Тодоров.

 

От тук сигналите потеглят към пътните полицаи. Но при едно условие.

 

Трябва да заявят самото нарушение и да оставят данни, с които ще можем да се свържем с тях за уточняващи въпроси или в последствие, ако се наложи да се явят като свидетели и очевидци”, обясни Тихомир Неделчев от Пътна полиция.

 

Освен да съобщим за нарушение, можем да се спасим и от неприятна ситуация на пътя, в която самите ние участваме.

 

В Русия например шофьорите масово снимат от години, а видеата се използват и от застрахователите.