Българската асоциация на пострадалите при катастрофи стартира кампанията „Шофирай с камера“

 

Българската асоциация на пострадалите при катастрофи стартира кампанията „Шофирай с камера“. От вчера се раздават безплатни видеокамери за 7 дни на шофьори, които да заснемат нарушителите на пътя и след това да публикуват видеото в интернет.

 

Владимир Тодоров, председател на Българска асоциация на пострадали при катастрофи, заяви , че видеорегистраторите в автомобилите ще доведат до по-ефективен контрол върху нарушителите на пътя. 

 

Тодоров добави, че инициативата цели да покаже, че нарушителите на пътя не бива да разчитат само на полицейските камери да бъдат контролирани, трябва да знаят, че все повече хора ползват тези видеокамери. Те могат да бъдат заснети абсолютно навсякъде. 

 

„Освен това, ние поемаме ангажимента качените видео клипове да бъдат предоставени на „Пътна полиция“, която пък да вземе отношение и да санкционира нарушителите”, заяви Тодоров.

 

Адвокат Светозар Арнаудов коментира, че това е незаконно и ако подобни материали влязат в съда трябва да се разгледат подробно и да бъде доказана тяхната достоверност. 

 

Той допълни, че снимането на обществени места се извършва със специални разузнавателни средства, от журналисти с обществена полза или с изричното съгласия на заснетото лице. 

 

Снимка: Thinkstock