Огънят се е разпалил в завод за производство на редки метали

Повишен радиационен фон е регистриран на територията на пострадалия от пожар завод "Силмет" за производство на редки метали в Естония. Това съобщи говорителката на регионалния спасителен център Хелен Таметс, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

 

"В района на цеха, който бе унищожен от огъня, радиационният фон е по-висок от естествената норма повече от пет пъти. Това е ограничена територия, представляваща 15-метров басейн, формиран при гасенето на пожара", каза тя.

 

По думите й, представители на министерството на околната среда са установили, че в изгорелия цех е имало ферониобий, който има незначително количество естествена радиация.

 

"Той не е летлив и дори при високи температури не може да се издига във въздуха с дима, така че опасност за хората няма", подчерта Таметс.

 

Естонски медии съобщават, че след пожара, който възникна на 30 км. от границата с Русия, се води постоянен мониторинг на състоянието на околната среда. Борбата с пожара в завод "Силмет" на 9 юни продължи повече от 10 часа. Включително и днес на няколко места в района на инцидента възникваха вторични огнища