Не трябва да има отлагане на новите цени, смята той

„Шок няма, не трябва да има и отлагане. Трябва от 1 юли цените да влязат в сила”, заяви в предаването „Здравей, България” Делян Добрев, бивш енергиен министър и настоящ председател на комисията по енергетика. 

 

Той отговори на индустриалците, които се притесняват, че поскъпването на тока за тях ще е с 20%, а това ще доведе и до увеличаване цените на всички стоки и услуги.

 

„Увеличението за бизнеса не е 20%. В проценти то е по-малко от 10%, може би 8-9%”, пресметна Делян Добрев.

 

По думите му големите консуматори не плащат половината от компонентите. Още през февруари с промяна в закона индустрията е освободена от тази тежест. 

 

„Всяка средна фирма, която консумира над 10 гигаватчаса и отговаря на критериите за държавна помощ, ще получи 85% отстъпка от зелената компонента”, обясни Делян Добрев. 

 

Това по думите му означава, че ако една малка фурна използва над 10 гигаватчаса, тя може да влезе в условията за помощ и да получи отстъпка.

 

Добрев не е съгласен също и с твърдението, че малкият и среден бизнес, който ползва по-малко енергия, ще загине. 

 

По думите му наредбата за увеличението на цените на тока от 1 юли трябва да е готова в понеделник. 

 

Добрев прогнозира, че цената на електроенергията за големите консуматори ще се увеличи само с 1-2%. А тези, които консумират под 10 гигавата ток, ще плащат с 8-9 процента повече.