Проект, който разкрива лошото състояние на спортните бази у нас

Портрети на срама! Проект на фотограф показва абсурдно мизерните условия в една от най-прословутите спортни школи в България. В обстановка, като във филм на ужасите, гребната база във Видин е спечелила 130 медала за последните 7 години.


Когато чуете за успехите им, трудно ще си представите къде са ги постигнали. Това не е изоставена сграда, а гребната база във Видин. Ще ви я покажем през обектива на фотографа Ивайло Петров и погледа на неговите герои – спортисти в най-бедния регион на... Европа.

 

„Това са хора, които са безкомпромисни професионалисти, които имат воля и талант да постигат всичко. В моята глава те не са част от това място, те са на съвсем друго ниво, което е различно”, разказва фотографът Ивайло Петров.


Уточняваме – сградата не е изоставена, макар на пръв поглед да изглежда така, в нея кипи живот и се раждат шампиони. Напук на мухъла, тинята, мръсотията и разрухата.


„Всичко е абсолютно автентично... както е построено така го виждате, тавана, плочките, басейна... всичко е автентично...”, разказва състезателят Борис Недялков.


Борис е многократен шампион на България по гребане на каяк. Тренира тук от 11 години. А мястото, където се намираме е зимният басейн. Или поне би трябвало да бъде.  


„След 90-та година пълен разпад, катастрофа. Всички ние се нядявахме в периопда след 90-та година да се реформираме и да тръгнем в правилната посока, не се получаваше”, спомня си треньорът Стефан Илиев.


Стефан Илиев е треньор. Учудващо, разбираме, че е бил в Нова Зеландия, но се върнал тук, за да учи децата. Безплтано.

 

Цялата история - за мизерията, за спортния успех и за бъдещето на спортната база - утре в "Здравей, България".


Повече по темата гледайте във видеото.