И хората в кварталите „Орландовци” и „Бенковски” се притесняват от наближаващите избори

 

 „Има политическо желание да се използва конфликтът в „Орландовци”, коментира в предаването „Здравей, България” Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. 

 

„Част от проблема е как точно тези политици се опитват да го правят. Дали просто отиват там, или привличат агитките. Едно от нещата, които видяхме през 2011 година в Катуница е, че имаше много активни агитки. Същото беше и през 2013 г. Агитките не ходят просто така”, коментира Тихомир Безлов.

 

Според социалния антрополог Харалан Александров природата на конфликта има социални, икономически и културни основания.  

Още по темата

 

„Той просто се предоставя за политическа злоупотреба. Желаещите да злоупотребят с него на свой ред го интензифицират и влошават”, коментира Харалан Александров. 

 

Въпросът за политическото използване на конфликта между българи и роми в „Орландовци” беше поставен, след като стана ясно, че по време на протестите на място са били забелязани лица като Илия Илиев от ДПС и националиста Боян Расате. 

 

Пред Нова телевизия хора от кварталите „Орландовци” и „Бенковски” също изразиха опасения, че протестът им може да бъде яхнат от политиците, тъй като наближават избори. 

 

Един от протестиращите младежи - Симеон Милков, е част от екипа на Бареков, но отрича да е там с политически цели.

 

„Аз съм от пострадалите момчета. Идеята на протеста беше да изразим несъгласието си с политиката, която противопоставя българи и роми. Насилието поражда насилие. Хората са изнервени”, заявява Симеон Милков. 

 

Това и не бил първият подобен инцидент в района между българи и роми. 

 

„Преди 20 дни имаше същият инцидент в „Бенковски”. Извикахме кметове, полиция, но никакви адекватни мерки не бяха взети. И се стигна до следващия инцидент”, заяви Евгения Каменова пред Нова телевизия.

 

Според Харалан Алескандров в последвите месеци има разтревожване сред българските политици.

 

„Вчера имаше пресконференция на Реформаторския блок, на която бяха заявени десни политики. Когато Радан Кънев и Петър Москов казват, че трябва да има повече държава в гетото, те дават заявка за дясна политика”, коментира Харалан Александров.

 

Той и Тихомир Безлов коментираха и така наречената Декада на ромското включване. Какво мислят за нея – гледайте във видеото!