Намериха амулет със соларен символ във формата на осемлъчева звезда като герба на съседката ни

"Община Созопол може да осъди Македония за неправомерно ползване на древен паметник. В България има такъв член в закона”. Това заяви директорът на НИМ Божидар Димитров във връзка с намерена при археологически разкопки в Созопол находка - оловен букраний.

 

Букраниите са особен вид амулети с форма на бича глава, появили се в античния гръцки свят в края на V век пр. Хр. Амулетът-букраний от Аполония Понтика (така се е наричал Созопол в тази епоха) е именно от това време. Това, което отличава новооткрития созополски амулет, е, че върху челото на бика е поставен соларен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб и знаме на днешна Македония. Според скопските държавнотворци тя била символ на древната македонска държава и за първи път била създадена и използвана от Филип ІІ Македонски във втората половина на ІV век. 

 

"Тази звезда бе лепната върху герба и знамето на днешно Скопие. В интерес на истината звездата от Вергина бе с повече лъча, но под натиска на Атина Скопие ги ограничи до осем. Тогава скопски зевзеци с българско самосъзнание призоваха Япония да протестира, тъй като държавният флаг на Македония стана копие на знамето на японския императорски флот”, заяви Божидар Димитров.

 

Според него кметът на Созопол трябва да потърси правата на града, тъй като "не може Македония безплатно да ползва българско интелектуално постижение”.

 

"Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика”, допълва директорът на НИМ.