Организацията обвини световните лидери, че са изоставили милиони хора

Светът е изправен пред най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам. Това се съобщава в доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл", цитиран от БГНЕС.

 

Според нея броят на хората, принудени да напуснат домовете си, е над 50 милиона, съобщава британският в. "Индипендънт". За справянето с проблема организацията призова световните лидери да променят радикално своите политики за бежанците, за да може да се справят с кризата. Те също така са обвинени в това, че са изоставили милиони хора на "непоносимо съществуване", а милиони други са загинали, след като държавните лидери не са успели да им осигурят основна защита на живота на хората, напускащи домовете си.

 

Докладът поставя фокуса си върху кризата в Сирия, като според него повече от 4 млн. души са били принудени да напуснат държавата, като 95% от тях се намират в околните страни Турция, Ливан, Йордания, Ирак и Египет. Тези държави също страдат от притока на хора, като според "Амнести" те са получили почти минимална помощ.

 

През 2013 г. броят на хората, които са били принудени да напуснат домовете си заради някакъв конфликт са наброявали 50 млн. души.

 

"Свидетели сме на най-тежката бежанска криза на нашето време, като милиони мъже, жени и деца се опитват да оцелеят сред брутални войни, мрежи на трафиканти и правителства, които преследват егоистични политически интереси, вместо да покажат елементарно човешко съчувствие", каза в изявление Салил Шети, генерален секретар на организацията. Според него отговорът на тази тежка криза е "срамен провал".