Това трябва да съкрати сроковете за изплащане на обезщетенията

 

От 1 юли хартиените болнични листове остават в историята. След тази дата ще се признават само електронните. От началото на годината досега в НОИ са постъпили близо 1,2 милионa. За същия период на хартия са били подадени малко под 8 хиляди. Към момента не е  ясно колко лекари и здравни заведения не са се регистрирали в електронната система на осигурителния институт. 


От началото на годината Янка Маринова е излизала два пъти в отпуск по болест. За нея няма значение какъв ще е форматът на документа, защото по-важно е друго - твърдението, че така парите от болничните ще бъдат превеждани по-бързо.

 

Плановете са сроковете за изплащане на обезщетения да се съкратят от догодина. Дотогава пациентите трябва само да се интересуват дали личния лекар е подал болничния им в електронния регистър на осигурителния институт. 

 

От първи януари джипитата издават болнични и в електронен вариант. Шест месеца по-късно, медиците казват, че са доволни от нововъведението, защото им спестява време. Системата обаче съвсем не тръгнала безпроблемно. Грешки се случват и сега. 

 

Лекарите, които не фигурират в системата, имат две седмици да си издадат електронен подпис и да внедрят софтуера на осигурителния институт. Целта на модернизацията е да се сведат до минимум възможностите за злоупотреби с фиктивни болнични. 

 

Снимка: Shutterstock