Таблети ще снимат курсистите по време на изпитите

 

Нови, по-строги мерки, при провеждането на шофьорските изпити - след разкритите схеми за купуване на книжки. От август всички курсисти ще бъдат заснемани, докато решават листовките, за да не се допуска явяване с фалшиви документи. Как ще протичат теоретичните изпити?


От началото на годината до сега инспекторите от „Автомобилна администрация” са заловили над 200 нарушения по време на шофьорските изпити. Сред тях – явяване на едни кандидати вместо други с фалшиви лични карта.


За да спрат подобен тип практики от тук нататък ще се правя снимки на кандидатите с таблет по време на изпитите и те ще се сравняват с тази в бъдещата шофьорска книжка. С какви други мерки ще се борят нарушенията в системата – вижте.


Последни часове практика зад волана. И все по-малко часове до шофьорския изпит за Стефан. И всички въпроси от листовките – на таблет.


„По-добре е. Понякога от бързане натискаш грешен отговор и можеш да се върнеш да поправиш”, обясни курсистът Стефан.


От август всички кандидат-шофьори ще решават листовките електронно. Така предварително маркиране на верните отговори няма да има. Няма да има и възможност някой друг да се яви вместо нас на изпита. Като в този случай.


„Изпитващият инспектор се беше усъмнил във възрастта на кандидатката, която се яви – тя беше с около 20 години по-млада от реалната”, обясни Цветелин Цветанов, изпълнителен директор на „Автомобилна администрация”.


За да спрат тези практики таблетите ще снимат кандидатите по няколко пъти по време на изпита, без да знаят кога.  


„При изпращане на протокола в МВР на електронен носител чрез специализиран софтуер ще бъде сравнявана снимката, която е направил таблета по време на изпита със снимката, която ще предостави кандидата за издаване на свидетелство за управление”, добавя изпълнителният директор на „Автомобилна администрация”.


Според автошколите обаче рокади на кандидати за книжка не могат да стават без участие на изпитващи от ДАИ.


„Изпитващият, който провежда изпита, трябва да провери всяка лична карта по отделно преди раздаване на листовките – за да се прави това нещо – значи е много вътре в играта”, обясни Борислав Гаврилов – собственик на автошкола.


Затова предлагат камери да контролират и изпитващите, а всяка школа, която участва в схеми за купуване на книжки, да остава без лиценз.


„Защото най-страшното нещо е да пуснеш неподготвен човек на пътя, който да контролира едно сериозно оръжие”, на мнение е Борислав Гаврилов – собственик на автошкола.


Предстои и всички камери, които в момента снимат курсистите, да се сменят с нови, с по-висока резолюция, които по-внимателно да следят за нарушители.


Сред другите мерки са командироване на изпитващи от един областен отдел на ДАИ в друг. Така например няколко служители от ДАИ-София вече са изпратени в ДАИ-Кюстендил – един от отделите, за който ви разказахме за нарушения при провеждането на шофьорските изпити.


Повече по темата гледайте във видеото.