Бизнесът иска оставките на енергийния министър и шефа на КЕВР

Снимка: Shutterstock

 

Високо напрежение между бизнеса и държавата за цените на тока. Бизнесът иска среща с премиера и оставките на енергийния министър и шефа на енергийния регулатор. Всичко това, ако влезе в сила готвеното увеличение в цената на електричеството.


Напрежението трябваше да потушат законови промени, които да дадат отстъпка на предприятията от зелената енергия. Но вместо да изпишат вежди, те ще избодат очи. Защото ограниченията са такива, че от тях могат да се ползват по-малко от 30 от най-големите компании.

 

С това, сметката на бизнеса изглежда така: с най-малко увеличение  - от 4 до 8%, ще се разминат едва 15 компании. За други 12, поскъпването ще е с между 8 и 13 на сто. И всички останали увеличението ще бъде с между 13 и 20%. Става въпрос за близо 5000 български фирми.


На косъм от отстъпката се разминава дори най-големият завод за хляб в София. Както и най-голямото предприятие за производство на тоалетна хартия у нас.


От бизнеса пресмятат, че скокът на тока на всяка от тези две компании ще струва по половин милион лева на година. Какво остава за по-дребните предприятия. Кой ще плати сметката?


„В крайна сметка винаги са потребителите – дали по линия на това, че ще плащат по-високи цени за електроенергия или по линия на това, че ще плащат по-високи стоки и услуги”, коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.


Работодателите пресмятат, че увеличенето на тока за предприятията  ще бръкне в джоба на всеки работник в тях с по 50 лева. Или ще коства работата на 60 000 служители. А ще доведе и до сериозно поскъпване на всичко, което произвеждат.


А лошите новини се разнасят бързо. Вестта за поскъпването на стоките от а до я вече беше топ тема на опашката в този магазин. Поскъпване може да има дори и при билетите в трамваите и влаковете. Причината е, че предприятията от сектор „Транспорт” въобще не са предвидени в отстъпките, оплакват се от бизнеса.


На опасенията на работодателите, държавата отговори така:


„Когато този бизнес излизаше на свободния пазар и плащаше 20-30% по-ниска цена, ние не видяхме някакво намаление на цените на продуктите, които той произвежда”, коментира Делян Добрев, председател на Комисията по енергетика в НС.


Бизнесът поиска спешна среща с премиера. А докато я получи – отиде на гости при икономическия министър.


„Още не сме поискали оставки, в нашето съвместно писмо с криб и стопанската камара сме заявили, че ако не бъдем чути, ще ги поискаме”, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.


Работодателите настояват да се намалят покупките на скъпа енергия, заедно с кражбите и неефективността. Така че да не се стига до подобни увеличения.


Повече по темата гледайте във видеото.