И двамата обвиняеми по делото бяха оправдани

 

Районният съд в Ямбол оправда двамата обвиняеми по делото за взривовете в складовете за утилизация на боеприпаси край пътен възел "Петолъчката". При инцидента преди три години трима души загинаха, а повече от 10-има бяха ранени.


Тричленният съдийски състав, с председател съдия Радостин Радиев, отхвърли обвинението на прокуратурата, че управителят на фирмата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев не са взели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества и са допуснали боеприпасите да бъдат разглобявани, а не както е по договор - да се унищожават чрез взривяване.


Прокуратурата искаше за двамата ефективни присъди от по седем и половина години. 
Близките на загиналите работници останаха разочаровани от решението на съда, но заявиха, че са очаквали подобно решение.


Десислав Делев обаче определи присъдата като „справедлива и отговаряща на истината”.


Прокуратурата ще протестира оправдателната присъда на Ямболския районен съд и така съдебната сага ще продължи на следваща инстанция.


Продължава и битката на жителите на село Лозенец, които пострадаха най-много преди три години. Хората от Инициативния комитет срещу възстановяването на дейността в базата за утилизация на боеприпаси „Стралджа – Мараш” са категорични, че няма да допуснат опитите за подновяване на дейностите под формата на съхранение на боеприпаси с нисък рисков потенциал. 


Репортер: Валентин Иванов