Само това лято се очаква половин милион българи да прекарат почивката си там

 

Спешна мобилизация на европейските финансови институции заради опасността от фалит на южната ни съседка. Европейската централна банка извънредно обсъжда увеличаване на финансирането за гръцките банки. Възможно е обаче те да останат затворени в понеделник. Принудителното затваряне може да се наложи заради липсата на споразумение между Атина и кредиторите й от Евросъюза. 

 

Финансовата криза застрашава и семейното положение на премиера Ципрас. Той признал, според Таймс, че съпругата му го заплашила с развод, ако не успее да сключи изгодна сделка с кредиторите.

 

Гърция от години е сред най-предпочитаните дестинации за българските туристи. Само това лято се очаква половин милион българи да прекарат почивката си там. 

 

На плажа в Александруполис срещаме група българи от София. Финансовите проблеми на Гърция не са сред темите на разговор на плажа. Българите в Гърция смятат, че евентуален фалит на южната ни съседка дори би довел повече родни туристи. Това е и мнението на експертите.

 

Туристите ни обаче ще трябва да са подготвени и за редица неудобства, особено ако следващата седмица банките затворят. За сметка на това обаче туризмът у нас може да загуби над милион гърци, които годишно посещават страната ни.

 

И все пак експертите не изключват и възможността страната ни да спечели, особено ако заради икономическата криза туристите се откажат от Гърция и предпочетат да летуват у нас. Вероятно не и българите.

 

Засега все още туристите в Гърция не са много, но само след месец у нас ще е пълно с българи. Пикът е в средата на август.

 

Репортер: Димитър Иванов