Една година след бедствието все още има хора без дом и затлачени дерета

 

Измина една година от потопа, който заля варненския квартал „Аспарухово”. Тогава водата дойде сякаш отникъде и отне живота на 13 души. Обръщаше коли, влачеше дървета и огромни бетонни блокове. 


Репортерът на Нова Нивелина Няголова и Борис Касиков от „Господари на ефира” разказаха в ефира на предаването „Събуди се” за това какво се е променило за последната година в най-засегнатия от бедствието район. 


Все още има незаконни постройки в най-проблемния регион, но те са извън територията на кметство „Аспарухово” и вероятно затова още не са съборени”, каза Касиков.


Той подчерта, че не е премахната и една недостроена сграда, разположена в близост до затлачено от отпадъци дере. Боби Касиков нарече постройката „символ на беззаконието в България” и разказа, че по неофициална информация, тя е собственост на Янко Станев – човек с голямо влияние над ромското население в района.


Експертизите, които трябва да установят причината за потопа в „Аспарухово”, все още не са изготвени. Според прокуратурата се бавели заради липса на достатъчно добри специалисти.


И когато държавата не може да осигури пари за покрив на останалите без дом след стихията, го сториха състрадателни хора. Дарителската кампания „Заедно в бедствието“, инициирана от Нова телевизия, събра над 1,2 милиона лева и се превърна в най-успешната кампания в историята на DMS в България. С част от тези пари ще бъдат построени къщички за хората в „Аспарухово”.


Още по темата гледайте във видеото.


Репортери: Нивелина Няголова
Борис Касиков