КЕВР планира до 20% поскъпване на електроенергията за предприятията от 1 юли

 

В неделя национално представителните работодателски организации трябва да съобщят дали ще протестират заради новите цени на тока, които трябва да влязат в сила на 1 юли. 

Още по темата

 

Най-големите работодатели вече обявиха, че след 26-ти юни започват едночасови спирания  на производствата. Комисията за енергийно и водно регулиране планира поскъпване на електроенергията от 1 юли - между 13% и 20% за преобладаващата част от предприятията в България.

 

"Всички работодателски организации в България, категорично заявяваме, че не желаем повече да плащаме за кражбите, разхищенията и некадърността в българската енергетик.  Не приемаме увеличение на цените на електроенергията за предприятията!", заявиха  организациите в специална декларация.

 

Според тях с непремерени действия страната се тласка към мащабни макроикономически проблеми, в това число значителен спад в икономическата активност и рязко нарастване на безработицата дори в краткосрочен план. В неделя се очакват и консултации, инициирани от министър-председателя Бойко Борисов в търсене на резерви в енергетиката за задържане на цената на тока. Срещата ще се състои в сградата на Министерски съвет. Освен премиера, ще присъстват министри и експерти. 

 

Снимка: Shutterstock