Непосредствена заплаха от събитията в Гърция за българската икономика няма, убеден е банкерът

 

 „Непосредствена заплаха от събитията в Гърция за българската икономика няма. Индиректно това ще се отрази негативно, в средносрочен план аз мисля, че това, което става там е полезно и за нас”. Това заяви в интервю за Нова главния изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк” Левон Хампарцумян.

 

„Хората, които в момента управляват Гърция успяха да заблудят достатъчно много хора с леви, нереалистични идеи и каквото и да направят те в момента са в губеща позиция. Ако се съгласят на условията на Европейската централна банка, те ще паднат от власт, ако не се съгласят ще изпаднат във фалит. Няма как всички да хранят една нереформирана икономика. Гърците гласуват за комунисти, защото никога не са били в истински комунизъм, сега го виждат какво е”, коментира банкерът.

 

„Ние можем да не си харесваме държавата, но тя е много по-добре наредена от Гърция”, подчерта Хампарцумян. „Гръцкият Иван Костов тепърва предстои да го видим. Ципрас не е Костов, той дори не е Жан Виденов, защото Виденов беше почтено-неумен и неагресивен човек, докато Ципрас е войнстващ левичар с безумни идеи”, коментира още той.

 

Запитан за това колко точно е богат, банкерът отговори: „достатъчно”.  „Аз не знам кога съм направил първия си милион”, призна той. „Парите не носят щастие, но липсата им е съществен компонент в усещането за нещастие”, убеден е Левон Хампарцумян. 

 

Снимка: Архив, БГНЕС