Кабинетът проведе спешни разговори за скока в цената на тока

Спешни срещи за цената на тока се проведоха в неделя. Бизнесът е категоричен - от петък започва протести, а ако електричеството поскъпне, ще съкращава хора и ще вдига цени.  

 

От индустрията поискаха замразяване на цените до Нова година

 

Енергетиката работодателите определиха като „смъртоносно болна”. Според тях, ако токът за над 5 хиляди фирми скочи с между 13 и 20 на сто, застрашени са цели сектори.

 

Държавата също се развълнува от притесненията на бизнеса. Премиерът и министрите се събраха не да влияят на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, дори не да дават препоръки, а само европейски пример как се справят другите - с мерки за определени категории потребители на ток, с нови цени или нови данъци.

 

По казуса оттук нататък кабинетът ще прави каквото му е в правомощията – ще търси резерви в БЕХ и НЕК.

 

Правителството ще затегне контрола над ВЕИ сектора, но след като види какво показват проверките на Агенцията за държавна финансова инспекция. Кабинетът призова в енергетиката да се действа, но не хаотично и не под натиск. Но си каза мнението – категорично се обяви против повишаването на тарифите.


 
Последната дума колко ще струва електроенергията от 1 юли е на енергийния регулатор, който трябва да реши до края на месеца.