С колко ще скочат данъците в южната ни съседка?

 

Социологическо проучване показва, че подкрепата на гърците в правителството се увеличава и тя е 45,7%, ако изборите се проведат сега. Това е с 13 на сто повече, отколкото когато през януари триумфира Алексис Ципрас.


Напоследък се появиха спекулации, че ще настъпи т.нар. „банкова ваканция” – банките или ще затворят, или ще въведат лимити за теглените от банковите карти пари. Опашки пред банковите клонове в Солун в момента няма.


Проблемът идва, че откакто започнаха новите етапи на преговорите, стана ясно, че гърците масово теглят парите си. 6 млрд евро са изтеглени от началото на разговорите на гърците с лидерите на Еврозоната. Само през уикенда са изтеглени 400 млн. евро. В понеделник очакванията на финансовите експерти са били, че ще бъдат изтеглени други 1 млрд. евро и че банките скоро няма да имат пари, с които да се разплащат.


Снощи до късно продължиха преговорите в Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел определя напредъка на южната ни съседка като минимален.


Със сигурност ще има доволни, но и такива, които не са съгласни с политиката на премиера Алексис Ципрас. Говори се, че той ще спази предизборните си обещания – да не се орязват пенсии и заплати, няма да бъде променяно ДДС-то върху електричеството, което е в размер на 13%.


Ще бъдат вдигани данъците. В Гърция има три данъчни ставки – 6% за лекарствата, билетите, театрите и книгите, 13% за електричеството, храните и нощувките в хотелите и 23 на сто за всичко останало.


Очаква се, че масовата данъчна ставка ще стане 23%. Също така се предвижда да отпаднат данъчните преференции за островите в Егейско море.


Промени ще има и за бъдещите пенсионери. Пенсионната възраст ще стане постепенно 67 години. Ще бъдат махнати преференциите за ранно пенсиониране. Ще бъде въведен и еднократен данък за големите корпорации.


Анна Калинчева живее в Гърция от 21 години и твърди, че е пряко засегната от кризата.


„Аз по някакъв начин съм жертва на кризата. Преподавател съм от шест години в българското неделно училище в Солун, но до септември работех на още две места. Но ме махнаха от едната ми месторабота заради намаляване часовете по история за сметка на тези по религия. Това е една от мерките, които се взе - намаляване на броя преподаватели и намаляване на хорариума часове. Доста преподаватели останаха без работа”, обясни Анна Калпачева и добави, че политиката на СИРИЗА е била по-благоприятна в това отношение.


„Пенсията на мъжа ми беше намалена с 55%. Това, което плаши гърците, е изходът на Гърция от европейската общност. Хората са изплашени, но предпочитат да останат в ЕС”, добави Анна Калпачева.


В сряда ще се проведе поредната среща с кредиторите.


Целия разговор гледайте във видеото.