През 2030-а около 119 милиона все още ще бъдат хронично недохранени

Световната общност ще обрече на нищета милиони деца, ако в плановете си за следващите 15 години не се фокусира спешно върху най-уязвимите. Това предупреждава Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) в глобален доклад, публикуван днес.

 

Докладът "Напредък за децата: отвъд средните стойности" е заключителният доклад на УНИЦЕФ, посветен на свързаните с деца Цели на хилядолетието за развитие. Според него, въпреки значимите постижения в някои области, неравните възможности са обрекли милиони деца да живеят в бедност; да умират преди навършване на 5-ата си годишнина; да са извън образователната система или да страдат от хронично недохранване.

 

"Целите на хилядолетието за развитие помогнаха на международната общност да осъзнае огромния напредък, който е осъществен за много деца по света, но също така показаха пропуските в животите и развитието на милиони други", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Той добави: "Бъдещето на най-уязвимите деца е от изключително значение – не само за тях самите, но и за техните общности, семейства и на целите нации".

 

Заради неравенствата вътре в отделните държави е два пъти по-вероятно за дете, родено в бедно семейство, да почине преди да навърши 5 годинки или да не получи същото ниво на грамотност и образование, както дете от по-заможно семейство. Системният провал тези деца да бъдат обхванати и да им бъде оказана подкрепа ще има драматични последствия – при сегашните равнища на икономически напредък и нарастване на населението УНИЦЕФ изчислява, че до 2030 г. още 68 милиона деца под 5-годишна възраст ще починат по напълно предотвратими причини. През 2030 г. около 119 милиона деца все още ще бъдат хронично недохранени. Пак през 2030 г. около половин милиард души все още ще облекчават физиологичните си нужди на открито, което представлява сериозен риск за здравето на децата. От УНИЦЕФ посочват, че ще отнеме почти 100 години на всички момичета от най-бедните семейства в Субсахарска Африка да завършат прогимназиално образование.

 

Докладът откроява някои лоши новини, свързани с неосъществените резултати от Целите на хилядолетието за развитие като това, че прогресът все още подминава около 6 милиона деца, които умират всяка година още преди петия си рожден ден. Прогресът всподминава около 289 000 жени, които губят живота си всяка година, докато раждат; около 58 милиона деца, които никога не са постъпвали дори в най-ранните етапи на училището.

 

Но докладът също така изтъква и неоспорим напредък в някои сфери от 1990 до 2015 г., като това, че смъртността сред децата до 5-годишна възраст е намаляла повече от двойно – от 90 на 1000 сред живо родените бебета до 43 на 1000. Както и това, че броят на децата с тегло под нормата е намалял с 42%. Броят на децата, страдащи от хронично недохранване, е намалял с 41%, а смъртността сред родилките е намалена с 45%. На около 2,6 милиарда души е предоставен достъп до чиста питейна вода.

 

"Всички ние трябва да се засрамим дълбоко, ако не осъществим напредък за всички деца", каза изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. Той добави: "Осигуряването на по-голямо равенство и справедливост за децата днес, значи по-малко страдание и по-силен глобален прогрес за децата утре!"