Те се обявяват против планираните съкрaщения в системата

 

Протест започна в затворите. Надзирателите са против готвените съкращения в администрацията, както и срещу промяната в условията на пенсиониране.


Служителите на затворите излязоха в обедната си почивка точно в 12:00 ч.


От синдикалната им организация напомнят, че близо 340 работещи в системата на затворите се предвижда да бъдат съкратени. Общият щат, който се планира да бъде редуциран, е 456 длъжности.


Надзирателите не отстъпват и от искането си за преразглеждане на готвените промени в условията за пенсиониране в сектор „Сигурност”. Заканват се да участват във всички инициативи и мероприятия в защита на социалния статус на заетите в сектора.  

 

„Искаме да бъде създадена работна група, с която да бъдат обиколени по места всички поделения в страната и да се прецени обективно каква е нуждата от съкращения и излишъкът от персонал. Ако няма излишък, а се окаже, че е обратното, да бъдат назначени необходимите хора. В повечето от местата за лишаване от свобода в страната има недостиг на служители и е малко смешно да се говори за съкращения. В същото време съкращенията, които са предложени в момента, биха довели до сътресения в работата на затворите в страната”, заяви Ивайло Григоров, служител в Софийския затвор.


Повече по темата гледайте във видеото.