Това съобщи американският министър на отбраната

 

САЩ ще разположат танкове, артилерия и друго военно оборудване в източната и централната част на Европа, включително и на територията на България. Това съобщи „Ройтерс”, позовавайки се на изказване на американския министър на отбраната Аштън Картър. 

 

По време на визитата си в Талин политикът заяви, че балтийските държави – Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша, са се съгласили да приемат на територията си въоръжение. Елементи ще бъдат разположени и в Германия.

 

Анексирането на Крим от страна на Русия през миналата година подтикна лидерите  на НАТО да засилят защитата си. 

 

САЩ не са разкрили официално къде точно в Европа ще се съхранява оборудването, но новината за действията им предизвика гневни реакции от страна на Москва в навечерието на пътуването на Картър в Европа.  

 

Министърът на отбраната на България Николай Ненчев заяви във връзка с думите на Картър:„Днес имах среща с посланика на САЩ Н. Пр. Марси Рийс по нейна молба, по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката. Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал. Ако подобно искане постъпи, затова ще бъде уведомено както българското общество, така и останалите български институции. Едва тогава ще започне процедурата по приемане и съгласуване на предложението“.

 

Само преди няколко дни държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че към момента българското правителство няма "каквото и да е предложение" от САЩ за разполагане на войски и въоръжение на нашата територия. 

 

"Към момента следим процеса на вземане на решения във Вашингтон относно идеята на САЩ за повишаване на нивото на сигурност на някои от съюзниците, особено по източната граница. В рамките на решенията на НАТО допринасяме и отговорно действаме за колективната отбрана. Ако има допълнителни механизми и идеи по линията на двустранното сътрудничество между България и САЩ, ще се отнесем отговорно, когато получим конкретно предложение", заяви Плевнелиев.