Румъния и Италия също ще получат пари

Комисията по бюджети на Европейския парламент одобри 1,98 млн. евро за спешни възстановителни дейности в България, свързани с наводненията през миналата година. Финансовата помощ ще бъде предоставена от Фонд „Солидарност“ на ЕС като част от пакет от 66,5 млн. евро за трите най-засегнати страни от наводнения през 2014 г. в Европейския съюз – България, Италия и Румъния.

Още по темата

 

Средствата от целия пакет ще отидат за възстановяване на щети върху публична и частна инфраструктура, частни домове, предприятия, селски стопанства, околната среда и паметници на културата при наводненията през пролетта и лятото в Румъния, през лятото в България и през есента в Италия. В Италия наводненията взеха 11 жертви и причиниха щети за 2,2 млрд. евро. В Румъния щетите бяха за 340 млн. евро, а в България – за 80 млн. евро.

 

Решението за предоставяне на помощта трябва да бъде потвърдено на пленарното заседание на ЕП през юли. Съветът на ЕС вече одобри помощта.

 

По време на гласуването на коригиращия бюджет за 2015 г. също така стана ясно, че Комисията по бюджети на Европейския парламент ще отпусне 69,9 млн. евро за справяне с повишения приток на бежанци към страните от ЕС. Бюджетните увеличения трябва да бъдат гласувани от Парламента на пленарна сесия и от Съвета на министрите.

 

Одобрявайки допълнителните средства, Европейският парламент препотвърди своята засилена работа върху изработването на мерки и инструменти за справяне с масовите миграционни потоци към страните от ЕС. Министрите на ЕП одобриха предложението, което предвижда 75,8 млн. евро за бюджетни кредити за поети задължения и 69,6 млн. евро за плащания да бъдат изплатени на Фронтекс, Европол и Европейска служба за подкрепа в областта на убежището.

 

Въпреки че увеличението означава утрояване на средствата, налични за втората половина на 2015 г., членовете от Комисията по бюджетите смятат, че отпусната сума не е достатъчна за справяне с влошаващата се криза в Средиземноморието.