Всяко отлагане на новите цени води до по-голяма дупка в НЕК, смята енергийният регулатор

 

Ще се отложи ли поскъпването на тока? Депутатите изслушват председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, след което трябва да решат дали да подкрепят изместването на крайната дата 1 юли за поскъпването на тока. 

Още по темата


Всяко отлагане на новите цени води до по-голяма дупка в НЕК. Това е отговорът на енергийния регулатор на съвета на правителството за отлагането на новия ценови модел с един месец. Все пак решението ще бъде взето в петък.


Иначе губещият НЕК според Иван Иванов може да се изстреля напред, дори и да бъде на печалба до края на новия регулаторен период, но в случай, че цените се случват така, както ги пресмятат от регулатора и въпреки недоволството на бизнеса.


Депутатите от енергийната комисия в момента се събират, за да решат дали да променят закона така, че отсрочката от един месец да се случи. Тоест, увеличението от 20% на цената за бизнеса и 2% за бита да се случи на 1 август. Дотогава трябва да приключат и проверките на ВЕИ-тата, за да стане ясно има ли нарушения в договорите с НЕК.


В случай че отсрочка няма, бизнесът ще протестира в петък, при това със спиране на мощностите за един час. 


Коментарите на част от депутатите гледайте във видеото.