За него гласуваха 14 от кадровиците, които присъстваха на заседанието

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Калоян Топалов за председател на Софийски градски съд (СГС), информира БГНЕС.

 

За Топалов гласуваха 14 от кадровиците, които бяха на заседанието днес. Против бяха трима, а петима се въздържаха. 

 

"Аз не се притеснявам от това, че нямаше конкуренция. Не съм се явил заради конкуренцията, аз съм се явил да изложа своите виждания, своите тези и намеренията, които имам по отношение на решаване проблемите на този съд. Така че действително мога да кажа, че това е може би най-тежкият председателски пост в страната. Затова не мога да говоря от името на останалите колеги защо не са се явили – въпрос на смелост, на решителност – нямам представа наистина", заяви Топалов след избора.

 

Припомняме, че Калоян Топалов бе единствен кандидат за поста. Той е съдия в Гражданската колегия на СГС, където е командирован от Софийския районен съд през 2012 г. От декември 2014 г. е назначен на постоянна длъжност след издържан конкурс. Топалов е съдия от 1999 г. Има и двугодишен преподавателски опит в Института по правосъдие. 

 

В концепцията си, с която кандидатства съдия Калоян Топалов, той посочва, че е равноотдалечен от съсловните съдийски организации – Съюза на съдиите в България и Българската съдийска асоциация.

 

Топалов критикува съдии, които допускат "недопустимо забавяне при изписването на актовете и при насрочването на дела извън сроковете", отправя и критики към системата за случайно разпределение на делата, която е окачествена като "трайно дискредитирана и лесно манипулируема". Според Топалов, сред основните проблеми пред СГС е големият брой на отводите, натовареността на магистратите и материалната база. 

 

Професионалното развитие и посоченото в концепцията на съдия Калоян Топалов правят кандидатурата му много близка до профила на съдия Лозан Панов, когото ВСС избра за председател на Върховния касационен съд в края на януари месец. 

 

Постът на административен ръководител на СГС бе овакантен, след като в края на февруари месец оставка подаде съдия Владимира Янева, която бе избрана на тази позиция през май 2011 г. В края на февруари ВСС избра съдията от Върховния касационен съд (ВКС) Владимир Йорданов за изпълняващ функциите председател на градския съд.