Според него предложената реформа няма да реши изцяло проблемите

Снимка/Видео: БГНЕС

 

"Няма конфликт между мен и министъра на правосъдието Христо Иванов по отношение на съдебната реформа. Има разлика в подходите", заяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

 

Цацаров определи своя подход като прагматичен и конкретен.

 

"Аз просто казвам, че промените в Конституцията, както и в Закона за съдебната власт са само половината от това, което трябва да се направи. Другата половина е свързана със самия процес", подчерта главният прокурор.

 

Като основни проблеми в съдебната система той посочи продължителността на наказателния процес, както и празнотите в някои закони.

 

"Разбираме, че състоянието на Висшия съдебен съвет е много важно за интегритета на магистрата. Само че когато определен човек влиза в съдебната зала, той пита: "За кога ще бъде отложено делото?". Чуждият инвеститор пък се интересува от това какъв е режимът на несъстоятелността и какви са данъчните закони. Той не пита от колко камари се състои ВСС", каза Цацаров.

 

Според него в предлаганата реформа има огромна доза рационалност, но и огромна доза политика. Нещо повече – има спекула, че тази реформа е в състояние да реши абсолютно всички проблеми на българския гражданин.

 

"Реформата, която се предлага в този вид, няма да реши изцяло проблемите на българското правосъдие. Тя трябва да се комбинира с изменения в законите", обясни главният прокурор. Той даде пример с това, че в България има едно и също разследване и за управление на автомобил с над 1.2 промила алкохол в кръвта, и за убийство.

 

"Защо не вземе някой да мисли рационално? Къде е Кодексът за административните нарушения? В работна група в Министерството на правосъдието. Ами, тогава дайте да направим реформата като хората. Конституцията и Законът за съдебната власт са само 50% от нещата, а останалите 50% са тези работни групи", каза още Цацаров.