Предвижда се конфискация на коли, отнемане на книжки и дори затвор

 

Въвеждат строги мерки срещу нарушителите на пътя. Конфискация на коли, бързо отнемане на книжки и дори затвор чакат шофьорите-нарушители. За да намалят големия брой катастрофи и жертви по пътищата, министри и депутати ще променят и закони. 

 

За последната година в страната са станали над 3000 катастрофи. Голяма част от нарушителите се измъкват безнаказано, защото глобите се събират трудно, а книжка се отнема за много малко нарушения. Затова идеята сега е до плащане на глобата да се отнемат регистрационните табели на автомобила или да се спира от движение колата на нарушителя.

 

Пътните полицаи предлагат акт на пътя само при тежко нарушение. За всяко друго шофьорите да бъдат глобявани с фиш на място. А за смърт или ранени дори да се отнема книжка. Мерките могат да се окажат и по-сурови и дори да се стигне до бърз съд и конфискация на автомобилите за джигитите.

 

Обмисля се и срок, до който ако не бъдем открити от контролните органи, да се счита, че "честитката" ни е връчена. Само така нарушителите няма да се спасят от наказанието си, смята и Фанка Благоева. Преди повече от 3 години тя буквално е изхвърлена на пътя след удар от автомобил. Сега освен тежката травма, за нея остава и споменът за случилото се. И надеждата, че джигитите на пътя ще са по-малко.

 

Сред другите предложения са да се намали средната скорост в големите градове като София, Пловдив и Варна, където стават почти две трети от инцидентите на пътя.