Народното събрание одобри промените в Закона за кредитните институции

 

Народното събрание прие окончателно на второ четене промени в Закона за кредитните институции, които имат за цел отпадане на банковата тайна за банки в несъстоятелност, предаде БГНЕС.

 

Поправките бяха изготвени от временната комисия за проверка на фактите и обстоятелствата около фалита на Корпоративна търговска банка. На заседание на комисията по бюджет и финанси във вторник депутатите работиха по конкретните текстове повече от два часа, но днес в пленарната зала законопроектът беше приет без никакви дебати.

 

В шестмесечен срок след вписване в търговския регистър на решението за изпадане в несъстоятелност на дадена банка синдикът на банката ще оповестява имената на физически и юридически лица и размера на техните влогове. Първоначалният текст на законопроекта предвиждаше оповестяването да се случва по изрично искане на директора на Фонда за гарантиране на влоговете или на финансовия министър, но вносителите се съгласиха тази част да отпадне и оповестяването да бъде автоматизирано.

 

Така синдинците ще оповестяват: физическите и юридически лица и размера на техните влогове, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, ако тези лица са извършили сделки със своите влогове след поставяне на банката под специален надзор; физическите и юридически лица и размера на техните кредити и на влогове, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия за период от две години преди датата на неплатежоспособността.

 

Осветлява се и информацията за физически и юридически лица, които са съобщили за прехвърляне на вземането си или са отправили искане за прихващана след поставяне на банката под специален надзор. 

 

Изсветлена ще бъде и информацията за размера на влоговете и кредитите на политически партии, политици и държавници.