Да не се манипулира темата с американската военна техника у нас призова президентът

 

Да не се манипулира темата с американската военна техника у нас - това призова президентът Росен Плевнелиев по време на военното учение на полигона Ново село край Сливен. В маневрите участват два тежки танка на американската армия. Според плановете на военните предстоят още 78 съвместни учения у нас със силите на НАТО.


80 танка на НАТО са разположени в момента в България, част от тях са на нашата армия, а до края на юни в страната остават двете американски машини, които участваха в днешното учение край Ново село.


"Два танка след месец могат да станат и 20. Ще ги видите, ще знаете, че са тук. Те са част от планиране. Никого няма да нападаме, но ще внесем толкова техника, колкото е необходимо, за да стане българската армия съвместима”, подчерта президентът Росен Плевнелиев.


Затова са и планираните учения, които целят единствено модернизацията и адекватното включване на българската армия в силите на НАТО, подчерта президентът. За целта в България ще пристигне и друга техника на Алианса.


„Аз съм дълбоко убеден, че тези средства не могат да бъдат насочени отвъд Черно море”, заяви вицеадмирал Румен Николов, началник на отбраната.


Военното министерство ще положи усилия да удължи живота на последните пет самолета МиГ-29, които охраняват българското небе. Ще се търси и помощ от съюзниците от НАТО за охрана на родното въздушно пространство. Следващата стъпка е обсъждането за купуване на нов самолет.


„В рамките на лимити, след приемането на Стратегията за развитие на въоръжените сили от парламента, което се надявам да стане скоро, те ще действат в рамките на тези лимити и възможности”, коментира вицеадмирал Румен Николов.


Президентът наблюдава учение на сертифицираната към НАТО Шеста българска бойна група.

 

Повече по темата гледайте във видеото.