Днешната среща на финансовите министри от еврозоната приключи без постигането на споразумение

 

Пет дни до фактическия фалит на Гърция. На 30 юни южната ни съседка трябва да плати 1,6 милиарда евро на Международния валутен фонд. Днешната среща на финансовите министри от еврозоната приключи без постигането на споразумение. Очаква се групата да заседава отново в събота.  

Още по темата

 

Според европейските лидери крайният срок, в който споразумение трябва да бъде постигнато е неделя. Кредиторите отхвърлят гръцките предложения, а наблюдатели коментират, че това е показателно, че са изгубили търпение от факта, че Ципрас отказва компромис по ключовите точки като реформите на пенсиите, заплатите и данъците.

 

„Европейската история е изпълнена с несъгласие, преговори и след това компромиси. След изчерпателните гръцки предложения, аз съм убеден, че ще постигнем компромис, който ще помогне и на еврозоната, и на Гърция да преодолеят кризата”, заяви Ципрас днес.  

 

Не толкова оптимистична е Германия.  „Все още няма необходимия напредък и по някои точки имаме усещането, че се връщаме назад. Затова е много важно Гърция да работи и с трите институции, а финансовите министри да решат”, коментира германският канцлер Ангела Меркел.

 

Въпреки, че гръцката тема отсъства от дневния ред на Европейския съвет, съдбата на южната ни съседка се оказа във фокуса на дебатите - нещо, което не е по вкуса на източноевропейските лидери. Сред тях е и премиерът Бойко Борисов, който се опасява, че Гърция отклонява прекалено дълго време вниманието от важните за нашите страни проблеми и е против компромиси за Атина.

 

„На всеки Европейски съвет се занимаваме само с едно и също нещо. Гърция трябва да си направи реформите. Ние всичките имаме проблеми, но за нас не остава време, защото дневния ред до посред нощ е свързан с Гърция. Нека да спазят критериите от Маастрихт като нас. Категорично съм против отлагания и компромиси”, заяви Борисов.

 

Брюксел погребва окончателно днес и предложението на ЕК за разпределение на пристигащите имигранти по квоти сред отделните страни. Принципът за солидарност ще действа на доброволен принцип. До две години трябва да бъдат разпределени 40 0000 имигранти. 

 

Репортер: Антоанета Николова