Грък: Европа се държи с нас като със свободни роби

 

Обратното броене в Гърция започна. В събота ще стане ясно какво точно кредиторите ще поискат от страната да изпълни. Хората са изключително притеснени, защото очакват много строги реформи, а не ги искат.

 

Сигурно е едно – ще бъде увеличено ДДС-то. Притесненията в туристическия бранш са сериозни, защото ще се вдигнат цените, а стане ли това, се очаква и отлив на туристи. 

Още по темата

 

Вангелис отваря дюнерджийница преди година и половина. Разказва, че напоследък бизнес в Гърция се прави все по-трудно. 

 

"Европа се държи с нас като със свободни роби. Това е лудост, никой не иска да го повярва. Последните 15 години те затвориха толкова магазини, 7000 души се самоубиха. Европейците разрушиха всичко”, на мнение е Вангелис.

 

Може да става и още по-трудно. Премиерът Ципрас вече е предложил на кредиторите ДДС-то, което плащат ресторантите, да се увеличи от 13 на 23%.

 

За затягане на коланите се готви и около 250 острова от Егейско море, сред тях Родос, Миконос и Санторини. Планира се там да отпаднат по-ниските с 30% данъци. Удар ще има и по хотелите. Обсъжда се при тях ДДС да се увеличи от 6,5 на 13%. Ако бъде приет пакетът от реформи, прогнозите са цените на туристическите услуги да се увеличат, а туристите да намалеят. 

 

Все още обаче не е ясно ще се съгласят ли европейските партньори с предложенията на гръцкото правителство. Тежките преговори обаче като че ли все още са далече от дневния ред на туристите. Те знаят, че колкото и да се увеличат цените в Гърция, пак ще им е по-евтино от другаде. 

 

Притесненията на експертите обаче са, че колкото повече вдигат данъците, толкова по-слаба ще става гръцката икономика и толкова повече налози ще се укриват. Годишно само от това Гърция губи годишно 20 милиарда евро.