Три континента, разтърсени от кръв и писъци...

Кадър от атентата във Франция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Три атентата на три континента и над 60 загинали - това е равносметката от днешния 26 юни.

 

Още по темата

Около 10 часа френско време беше извършен първият атентат - един човек беше обезглавен в газова фабрика край Лион в град Сен Кантен Фалавие (Югоизточна Франция). Двама терористи са разбили бариера пред завода с автомобил. После взривили няколко газови бутилки. В резултат двама души бяха ранени.

 

Обезглавеното тяло - на шеф на местна компания, беше намерено в близост до фабриката, а до него лежеше знаме на "Ислямска държава". Главата на жертвата беше открита на оградата на завода, покрита с надписи на арабски език.

 

Единият извършител е задържан. Според полицията той е на 30 години, от арабски произход, без криминално досие. Мъжът обаче бил наблюдаван за признаци на радикализация. Не е ясно къде се намира вторият нападател. Заводът беше евакуиран и всички служители са на лице. Засега мотивите на терористите не са известни. Автомобилът, с който влезли в завода, имал пропуск.

 

"Невъзможно е кола без пропуск да влезе в комплекса. Имали са позволение за достъп, свързан с всекидневната работа в завода", обясни Жан-Пол Бонетиен, управител на департамент Изер.

 

 

Терористите се забили с автомобила в складирани газови бутилки, предизвиквайки експлозия. Шофьорът е оцелял и е задържан. Той е на 30 години, от арабски произход. Няма полицейско досие, но е бил разследван за връзки с радикални ислямисти.

 

"Нападението носи белезите на терористична атака. Има един арестуван, бяха мобилизирани значителни ресурси на полицията", коментира френският президент Франсоа Оланд.

 

Президентът Оланд напусна срещата на лидерите на Евросъюза в Брюксел и свика извънредно заседание на правителството. От няколко месеца Франция е в режим на най-висока опасност от терористични атаки.

 

 

В ранния следобед избухна стрелба в два хотела в град Сус в Тунис. Резултатът - 37 загинали и 36 ранени . Един от нападателите е убит, а друг се укрива. По-късно бе установено, че извършителят на кървавото нападение е студент. „Ислямска държава” вече пое отговорност за атентата. Смята се, че много от жертвите са чужденци. От Външното министерство увериха, че нямат информация сред жертвите да има български граждани.

 

Нападателите дошли от морето, с надуваема лодка. Започнали да стрелят по туристите на плажа. След това влезли в сградите на два луксозни хотела, където стрелбата продължила. Един от терористите беше застрелян. Снимка на очевидец показва тялото му, лежащо на улица пред единия от хотелите. Другият нападател е в неизвестност. Появи се информация, че е бил арестуван на пропускателен пункт на пътя.

 

Атакуваните хотели са в курорт, популярен сред туристите от Европа. Смята се, че много от жертвите са чужденци. Според гости на нападнатите хотели, сред загиналите има британци и германци. През март в Туснис имаше още едно нападение срещу чужденци. 20 души бяха убити в музей в столицата.

 

 

Към 16 часа българско време бе извършен и третият атентат - този път в Кувейт, най-малко 28 души бяха убити, а над 200 ранени. Атаката беше срещу шиитска джамия заради това, че разпространявала шиитски учения между сунити. Отговорност за нападението отново беше поета от "Ислямска държава".