Камери ще засичат средната скорост по магистралите

 

3 милиарда лева! Толкова губи икономиката ни всяка година от войната на пътя! Зад стряскащата статистика стоят хиляди човешки трагедии. А държавата е готова с нова серия мерки.


Институциите определиха бъдещия си подход като притчата за тоягата и моркова. Тоягата сравниха с по-големите глоби, по-големия брой камери и по-строгия контрол, който се въвежда. Морковът пък били билбордове в цяла България, които ще показват на шофьорите колко в важен животът на всички ни.  


Само за изминалата година 660 души са загинали при катастрофи. По-голямата част от тях не са успели да навършат дори 30 години.


„Много хора си мислят, че като седнат зад волана и светът е техен. С войната по пътищата можем да се справим само със строги финансови санкции и наказателни”, на мнение е председателят на агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.


Затова по магистралите вече ще се засича средната скорост, за да спре практиката да караме образцово само пред патрулката.


„Рамки, които ще имат мобилни камери и ще се засича средна скорост, а не моментна. Като си надвишил ти се налага автоматично глоба. На „Люлин” на тунелите има такава, практиката е супер, това ще го направим по всички магистрали”, коментира още Лазар Лазаров от АПИ.


С шофьора Илия Тодоров минахме през тунела, за да видим как се засича средната скорост по цялата магистрала.


„В тунела на „Люлин” разстоянието е само 500 метра и тя не е толкова ефективна, ако е по цялата магистрала, ще обезсмисли карането с превишена скорост. Тук влизаме и камерата засича времето, за което минаваме и дали сме превишили скоростта  - мерят ни времето, не скоростта”, казва Илия Тодоров.


Камерите за средна скорост обаче все още са на фаза идея. За сметка на това по улиците в големите градове вече има билбордове, които да ни подсещат за опасностите по пътя.


Каквито и мерки да се вземат обаче, отговорността за това как се движи колата е изцяло на задкормилното устройство. И понеже най-много катастрофи стават в месеците юли и август, по пътя към морето, Лиляна Павлова пое ангажимент ремонтите по магистралата да приключат до първи юли. Само виадуктите ще останат трудни участъци, защото ремонтите няма как да приключат бързо.


Повече по темата гледайте във видеото.