Най-лошият сценарий за Гърция вече е факт, смята ексминистърът

 

"След 5 месеца "иди си, ела си" премиерът Алексис Ципрас най-накрая реши да пита народа си и да си измие ръцете като Пилат Понтийски с този референдум. Той набута Гърция в тази безизходица". Това заяви за "Събуди се" бившият финансов министър Муравей Радев. Изказването дойде броени часове след като гръцкият парламент одобри предложения от правителството референдум по последния вариант на споразумението с кредиторите. 

 

"Най-лошият сценарий за Гърция вече е факт. Аз бих казал: "Прости им, Боже, тези хора не знаят какво правят", изтъкна експертът. 

 

Според него най-страшното е, че няма да има споразумение с тройката кредитори: "Липсата на такова споразумение значи край не само на свежите пари, които идваха от ЕС. Това би било основание за ЕЦБ да продължава да финансира гръцкото правителство индиректно чрез програмата за спешна ликвидност. В момента, в който ЕЦБ врътне кранчето на тази подкрепа, гръцката финансова система ще се изпари за броени дни"

 

"Гърците вече спряха да си плащат данъците. Правителството има да събира 80 млрд. евро данъци. Как може с тези малки разходи да поддържат тези високи разходи", попита експертът като даде пример, че в южната ни съседка само пенсиите са 16% от БВП. Той посочи, че в България са наполовина. 

 

Експертът прогнозира срив на държавните и общинските бюджети в закъсалата южноевропейска държава. 

 

Що се отнася до степента, в която кризата в Гърция може да повлияе и върху България, той заяви: "Ние имаме четири банки с гръцки собственици. В момента те са много стабилни. В своя портфейл те нямат гръцки държавни ценни книжа, които да ги повлекат". 

 

Според него случващото се няма да се отрази фатално на стокообмена между двете страни. 

 

В директна връзка от Пловдив гръцки студенти споделиха пред Благой Бекриев, че биха останали в България и че у нас живеят по-добре. 

 

Според бизнесмена с гръцки произход Томас Лафчис никой няма да излезе като победител от създалата се в Гърция ситуация. 

 

"Референдумът е една политическа игра. Това правителство е опряно до стената", коментира той.