Какво ще правят българските туристи, които имат запазени почивки в Тунис?

 

България в битка за туристите на Тунис след кървавия атентат там. Страната ни е една от възможните дестинации за хората, които се отказват от заявените си почивки.


Какво ще правят българските туристи, които имат запазени почивки в Тунис?


Туристическите агенции не дават информация за броя на отказалите се наши сънародници от почивката си в Тунис. Ясно е обаче, че такива има. Данните, с които разполагаме, показват, че Тунис все повече набира популярност като бягство от работното ежедневие за българина.


През цялата минала година там са почивали малко над 650 българи, а най-силните месеци са от юни до август, когато в Тунис са отишли близо 500 от тях. За сравнение, само за първите 5 месеца от 2015-та и точно преди силния сезон, в Тунис вече са почивали 400 наши сънародници. Къде обаче ще изберат да отидат българите, които бягат от Тунис, не е ясно. Ясно е обаче, че страната ни ще разчита на останалите отказали се, защото условията, като цена и настаняване, са близки до тези в Тунис.


Плюсът за България:


„Заедно с Тунис, България е на еднакво ниво. И в ценово и като настанявяане, сме съпоставими с Тунис”, коментира Калин Сутев, представител на REWE Touristik за България.


А това автоматично ни дава преднина пред Португалия и Испания. Две страни, предлагани като алтернатива на уплашените от трагедията в Тунис туристи. Ако изберат да не объркат планирания вече бюджет, българското черноморие може да посрещне англичани, германци и французи.


„Имаме капацитета, имаме легловата база и сме готови да посрещнем всички, които искат да дойдат”, коментира Росица Колева, управител на хотелски комплекс.


„Все още това се обсъжда в кризисните мениджмънт мийтинги във всички големи европейски тур оператори и очакваме днес да излязяат с категорично становище за преместване на цели…в България”, коментира Калин Сутев, представител на REWE Touristik за България.


Неофициално обаче интересът е категоричен. По наша информация, още от петък са започнали да валят запитвания от чуждестранни туристически агенции към нашите северни морски курорти. Експертите смятат, че Южното Черноморие ще привлече повече англичани. Към Северното пък ще изберат да се пренасочат повече немскоговорящи. Но Тунис е предпочиатние и за французите.


Българските хотелиери са готови и по още една причина. Сезонът е деликатен заради отлива на руски туристи.


И все пак в битката за новите туристи, България не е съвсем без конкуренция. Тресящата се от финансови проблеми Гърция не е изпаднала от възможностите за почивка, Турция пък е далеч по-рекламирана и известна за чуждестранните туристи от страната ни.


Повече по темата гледайте във видеото.