Според организаторите на него ще присъстват над 500 мюсюлмани от цяла България

 

Напрежение в Карлово. Кметът Емил Кабаиванов забрани мюсюлманския митинг за Куршум джамия. Протестът е насрочен за утре в 11 часа.


Според организаторите той ще е национален и на него ще присъстват над 500 мюсюлмани от цяла България. В петък в местната община е получено уведомление от Районното мюфтийство – Пловдив.


В него се казва, че целта на протеста е да изразят искането си джамията и други подобни храмове в страната, които в момента са обект на съдебни дела, да бъдат върнати на мюсюлманите.

 

Основният мотив кметът да забрани митинга е, че той ще разруши социалния мир в града и ще се стигне до етническо напрежение.


„Явно да се стяга дисциплината на електоратите и да се търси противопоставяне, каквото в Карлово, да се внесе отвън.  Издадох тази заповед, с която забранявам провеждането на този митинг”, коментира кметът на Карлово Емил Кабаиванов.


„Никога не сме били хора, които проявават някаква агресия. Нито пък желаем да има етнически конфликт още повече. Абсолютно не е свързано с предстоящите местни избори. Протест ще има”, категоричен е Кемал Рашид - организатор на протеста.


Повече по темата гледайте във видеото.