Няколкостотин мюсюлмани от цяла Южна България дойдоха в града

 

Напрежение в Карлово, след като кметът Емил Кабаиванов забрани протест на мюсюлмани пред Куршум джамия в града. От Главното мюфтийство обаче обжалваха кметската заповед и получиха разрешение да проведат митинга

 

Няколкостотин мюсюлмани от цяла Южна България дойдоха в града, за да протестират срещу решението на общината да извършва археологически разкопки около старата джамия в центъра преди още да са приключили окончателно съдебните спорове. За нейната собственост претендират както Главното мюфтийство, така и общината.

 

"Протестът цели да насажда напрежение в нашия град, каквото няма. В Карлово има толерантност спрямо вероизповеданията и етносите. Куршум джамия не е джамия, а паметник на културата и една сграда, която карловци са запазили като част от османската архитектура. Мюсюлманите не могат да претендират за нещо, което принадлежи на всички карловци”, коментира кметът на града Емил Кабаиванов.

 

От едната страна на протеста се събраха мюсюлманите, а от другата – жителите на Карлово. Имаше и отделни представители на политически партии. Между тях застана полицията. Мюсюлманите направиха кратка молитва, а карловци пяха „Мила, родино” и се чуха спорадични освирквания. 

 

"Нямаме намерение да насаждаме етнически или политически напрежения”, заяви Ерсин Ахмед, районен мюфтия на Пловдив. 

 

Обстановката в Карлово вече е спокойна, а полицията си тръгна.