Европа преживява морска бежанска криза от исторически мащаби, алармира ООН

Рекорден брой от 137 000 имигранти са прекосили опасния маршрут през Средиземно море, за да достигнат Европа, само през първата половина на 2015 г. Това се казва в доклад на Агенцията за бежанците на ООН, според който броят на дошлите в Европа по този начин е нараснал с 83% в сравнение със същия период за изминалата година, предаде БГНЕС.

 

"Европа преживява морска бежанска криза от исторически мащаби", се казва още в текста на ООН.

 

Според данните се очаква ситуацията в близките месеци да се влоши още заради лятото и хубавото време, което ще увеличи броя на имигрантите.

 

Според комисаря по бежанците Антонио Гутиерес по-голяма част от пристигащите на Континента не са икономически имигранти.

 

"Повечето хора, които пристигат по море в Европа, са бежанци и търсят защита от войни и гонения", каза той в изявление.

 

Близо една трета от пристигналите в Италия и Гърция – най-засегнатите от бежанската вълна страни, пристигат от Сирия, докато идващите от Афганистан и Еритрея са по 12% от дошлите. Сред другите страни, от където идват много емигранти, са Сомалия, Нигерия, Ирак и Судан, се казва в доклада.

 

Според него тази година се наблюдава и сериозно увеличение на смъртните случаи при опити за преминаване на Средиземно море. Досега загиналите са общо 1867 души, като само за април тази числото е 1308 души.

 

Пристигането на толкова много емигранти се превърна в сериозен проблем за ЕС като държавите членки продължават да обмислят варианти за справянето с кризата. Увеличаващият се брой хора, които пристигат в Гърция и Италия преди да продължат към други европейски държави, предизвика редица спорове и антиемигрантска реторика в много европейски държави.